Rogens Naturreservat.

Rogens naturreservat er et fantastisk område som man kan udforske over mange ture eller ferier , her er kæmpe søer , små tjärner ,  strømme og rivende strømfald som kan kværne din kano i småstykker.
Rogens naturreservat er beliggende i midtsverige i Härjedalen tæt ved den norske grænse. De nærmeste byer er Fünasdalen og Tännas.

I Härjedalen finder man den typiske fjeldverden - små byer omgivet af grønne, vilde fjelde. Den uberørte og ubeboede ødemark - naturreservater - særprægede fjeldlandskaber, -søer og elve med krystalklart og fiskerigt vand.
Området har Sveriges mest omfattende flora og fauna bl.a. en voksende stamme af moskusokser.
Store områder er udlagt til samerland, og fra de 3 samerbyer i Härjedalen græsser over 20.000 rener frit i fjeldene.
Klimaet I Härjedalen er typisk fjeldklima med hurtige vejrskift og store temperatursvingninger.

vandfald.jpg (59732 byte)

Rogens naturreservat er ca 500 km2 og blev etableret i 1978

Rogens naturreservat er for fjeldfiskeren som er øvet eller den som vil prøve fjeldfiskeri for første gang alle muligheder er tilstede her.

 


Sidste pause inden vi lander i Tännäsby

Rogens naturreservat ligger 14 - 16 timers kørsel med pauser fra København i Härjedalen. Turen går nemmest over Vänersborg-Karlstad og slutter enten ved Käringsjöen eller P-pladsen før Käringsjöevallen. personligt vil jeg selv vælge det sidste da man så har mulighed for at tage et par dage i vingerne før man sætter kursen mod Rogensøen, en anden mulighed er at starte Aborrevikerne hvor jeg har oplevet massivt antal stalling i overfladen.
Härjedalen ca 850 km fra Helsingborg se kørevejledning i Google her bemærk et både google og Navigator helst vil over Norge fordi der er motorvej men det er i følge mit bropas betalingsvej.

Med hensyn til parkering af bilen kunne det være en fordel at parkere ved Käringsjöen og betale en rimelig pris (ca 10 kr i døgnet) for at ha bilen under opsyn hos Per Roger.

I perioder har der været rejseselskaber som arrangerede ture derop, men fortiden er det ikke på mode med "kanoture" det gør  ikke naturen eller fiskeriet dårligere ...tværtimod. Men det var da nemmere at sætte sig op i en sovebus og stå ud til en kano som lå klar til en, jeg vil gætte på at det kommer igen.

Hvis man tager bus eller tog så tag et kik på denne rejsebeskrivelse: Isfiskeri på fjeldet - Käringsjön marts 2003

Når man ankommer til området er det i Tännäsby man starter , her ligger for øvrigt Sveriges højest beliggende kirke, så er det meget nærliggende at man kikker ned forbi Tännäs fiskecentrum som er en rigtig velassorteret fiskeshop for at gøre de sidste vigtige indkøb af myggebalsam og tørfluepulver og selvfølgelig fisketegn. 

 


Vis Rogen på et større kort

 

Fjeldfiskeri

Fiskeriet handler mest om den store bestand af stalling, som findes i hele området , bl.a.  er den Svenske rekord taget her og Stalling over kiloet kan tages over alt .Spises bedst foliestegt lige efter fangst, hvor den stadig har sin naturlige timiansmag ( deraf det latinske navn Thymallus )
Ørred findes der også mange steder med enkelte virkeligt store eksemplarer i mellem ,jeg har hørt om Ørred over 5 Kg i Rogen og over 9 Kg i Röa ,men det er naturligvis ikke sådanne størrelser man fanger til daglig. Ydermere er der i søsystemet omkring Käringssjöen og Krattelsjöen, en bestand af store Gedder , jeg har selv haft en Gedde over 1 Meter efter min lille 7 Grams Meps flere gange.

Det meste af mit fluefiskeri har foregået med tørflue efter ringende fisk , blindfiskeri er nemmest med spinnestangen så store områder kan afsøges , men selvfølgelig kan man fange gode fisk på synkeline i perioderne hvor vandet virker lidt dødt.

Er man til strømvandsfiskeri må man bevæge sig til Röa elven eller Bredäen her er der fine muligheder for at styre en tørflue gennem en pool.

For at have en god tur er det afgørende at man har lejet en kano og man er fortrolig med at bruge og ikke mindst bære den , da den giver afgang til områder hvor fiskene holder til samt et frit bagkast. Kanoen betyder også at man kan tage lidt mere bagage med ( en flaske rødvin til en af de sidste dage er guld værd ! ) 

Gennemsnitshøjden er et godt stykke over 700 meter , fx. ligger selve Rogensjöen på 757 meter over havet , så det er tæt på trægrænsen. Der er en del toppe der rager over de 1000 meter og det er fine mål for en lille vandretur hvis man vil ha et overblik over området.

Reservatet er kendt for sine meget flotte "Tørfyr" ,som er fyrretræer der er gået ud ,men blevet stående til de er helt udtørrede ,nogle af dem er helt fantastiske at se på , de er fredede og af samme grund er der et generelt bålforbud , undtagen på de anviste pladser ,som forsynes med brænde.
Desværre er der for få bålpladser og ikke alle steder er forsynet med brænde nok, dette er medvirker til at forbudet ikke bliver overholdt hverken af de lokale eller turisterne.
 

toer_fyr.jpg (22925 byte)

Man kan støde på Bjørne , Ulve, Moskusokser for at tage nogle af de mere sjældne dyr men også Bæver , Los , Elg ,Rensdyr , tjur , forskellige Lom og Ørne arter .

baevertrae.gif (40244 byte)

Vejret er meget skiftene og du kan sagtens opleve at der er sne i luften og dagen efter varmt og stille , derfor bør man være meget opmærksom på vind og vejr hele tiden ellers kan man blive ubehageligt overrasket især hvis man er på vej over en af de store søer.

lysning_fra_vest.jpg (11229 byte)

Til Startside