Fjeldfiskeri i Röa.

Her starter Röa elven og efter det første stryg, som jeg i øvrigt ikke kan anbefale at sejle medmindre man er erfaren (her så vi et hold Nordmænd kæntre), er der en fin plads ved en stentange , forenden af tangen er der stærk strøm og store sten hvilket giver en suveræn fiskeplads  , brug små belastede nymfer når fiskene ikke går til overfladen.

Röa elv I
Den ene tur – Röa elv I - starter fra Kärringsjövallen.
Herfra padles ad labyrintsøer og småvande til Rogen, hvor man fortsætter mod vest og den svensk/norske grænse.
Herfra går man ind i et meget smukt og varieret landskab med skiftevis småsøer, ”Labyrintvande” og hastigt strømmende elv. Turen ned ad Röa elv på ca. 20 km er turens mest interessante for vante padlere. Små-søer afløses af smal elv med mange små og større fosser.
På 25 steder ned ad elven bliver den smal og kraftig strømmende.
Visse steder kan efter rekognoscering passeres i kano - evt. uden bagage.
Nogle steder må kanoen trækkes i liner og andre steder er der tale om direkte fald, som ikke kan gennemsejles. Rekognoscering er af yderste vigtighed, da den smalle, snoede elv ikke giver mulighed for at opdage farlige strækninger, når man først er startet i fosserne.
Niveauforskellene i landskabet bliver større, og før man når ud til Femundsøen, vil der være fine vandringsmuligheder i det meget smukke fjeldterræn.
På Röaelvens sidste km ud til Femunden skal man beregne sig god tid, da der er en del besværlige løft.
Hvis det blæser fra nord eller nord-vest på Femunden kan man tage med den lille rutebåd (medtager kanoer), der daglig sejler fra Röa til Femundens nordende.
Herfra fortsætter turen gennem smalle vande mod nord og videre gennem søen Feragen til byen, hvor turen slutter.
Hjemtransport til Funäsdalen herfra lørdag.Röa elv II
Den anden tur - Röa elv II - forløber ligesom Röa elv I, men fra Feragen fortsættes mod vest ad den smalle Feragenelv og småsøer helt til Röros.

Afhængigt af dygtighed og aktuel vandstand vil Feragenelven være farbar hele vejen.
Flere steder på den smalle elv skal man påregne fos eller stærkt strømmende vand.

Byen Röros, som er turens slutpunkt, er en attraktion i sig selv med sine gamle velbevarede træhuse. Således er byen en af de 2 byer i Skandinavien som er omfattet af FNs konvention om bevaring i krigssituationer.

Hjemtransport til Funäsdalen herfra lørdag.

Vejviser
Området, der ligger ca. 850 km fra Helsingborg, har Sveriges mest omfattende flora og fauna bl.a. en voksende stamme af moskusokser.
Store områder er udlagt til samerland, og fra de 3 samerbyer i Härjedalen græsser over 20.000 rener frit i fjeldene.

Klimaet i Härjedalen er typisk fjeldklima med hurtige vejrskift og store temperatursvingninger.

I Härjedalen kan I foretage kano- eller vandreture på egen hånd i 1-3 uger eller vælge at bo i hytte midt i fjeldverdenen.


Vis Rogen på et større kort

udloeb_rogen.jpg (60556 byte)

http://www.niels-holler.dk