Bådfluen.

Tekst og Fluer af Thomas Vedel.

 

Selve fluen har jeg oprindelig fundet beskrevet i en bog af Gösta Laestander “Norrlands fiske. Fluens navn er egentlig Nattsländan og stammer fra Vilhelmina, hvor ophavet til den, “hela bunten Grönlundare” holder til. For at gøre en lang historie kort, bandt jeg nogle fluer der nogenlunde lignede, tog på fjeldet med dem i 96, fangede en kilosfisk på én, og besluttede derpå at gøre noget ved det. Jeg modificerede derfor mønstret lidt så det flød bedre, og var lettere at binde, tog

en flok med på fjeldet i 97, fangede stallinger op til 1,4 kg på den, og gentog derpå succesen i 98.  Når jeg kalder fluen for bådflue skyldes det, at det er ovennævnte Grönlunderes kælenavn for de megastore vårfluer den skal imitere, der sejler rundt og trække kølvand. I de søer hvor vi fisker finder man disse store dyr, nogle over 4 cm lange, og vi havde på forhånd læst om Europa-12 bundet på streamerkroge str. 8, anvendt med succes netop i dette. Jeg fandt det derfor korrekt at holde fast i det oprindelige navn, dog på dansk i en overført form. Det oprindelige mønster ser således ud:

 Gronlund

Nattsländan:

Hackel: Hacklekrage närmast öglan av tre tupphackel, svart och brunt blandat.

Kropp: Brunt plastbånd utan ribbing.

Vinge: Liggande vinge av brunt anddun.

Spröt: Några strån av ekorrhår.

Fluen bindes på streamerkroge str 12 og 14.

(Du må selv oversætte)

 

Min version af Bådfluen:

Hackel: Sort hane, evt. saddelfjer af god kvalitet.

Krop: Brun antron.

Vinge: Andebrøstfjer (som E12), skal række ca. 1/3 ud over skaftet.

Hale: Sorte fjerstråler fra hane.

Bindetråd: Sort.

Fluen bindes på streamerkroge (kamasan B800) i str. 10, 12 og 14. Man kan også bruge vådfluekroge, men streamerkroge fungerer bedst. Bruger man saddelfjer til hacklet vil dette ikke se særlig pænt ud, og forfanget vil også kinkes ualmindeligt hurtigt, men stallingerne er heldigvis ret ligeglade. Fluen kan streames med god effekt, uden at drukne.

 

Retfærdigvis skal siges at andre fluer med samme fylde og evt. farver, også kan gøre jobbet. På vores tur i år (4 mand) fangede vi 5 over kiloet på tørflue op til 1,48, og denne fisk blev faktisk taget på en overstor streaking caddis. Men min bådflue holdt nu alligevel skansen, og fangede stabilt hele turen igennem, som den også havde gjort i 97. Den gode gamle Europa-12'er blev naturligvis også brugt, og den fanger da også, men af én eller anden grund, er det som om den overses, specielt af de store stallinger.  

 

Til Startside