På Jagt efter suder i mosen.

fiskeplads.jpg (38432 byte)

Der står i de lidt ældre bøger om fiskebiologi og sportsfiskeri at Suderen er til at fange når Hylden blomstrer , det er nu noget man skal tage med et gran salt , jeg har fanget Suder fra først i Marts og frem til sent på efteråret , men efter legen er Suderen naturligvis ekstra sulten , men mangler sul på kroppen.

hyld.jpg (14782 byte)

Før i tiden havde jeg et godt fiskeri med små Boilies efter Suder , jeg fodrede ikke nødvendigvis med dem men brugte den som krogagn. Nu havde jeg tænkt mig at "genopdage" Suderfiskeri efter nogle års pause og jeg havde ingen boilies , så valget faldt på Kikærter en forholds billig agn , 12,50 Kr.- kiloet hos div. Grønthandlere i København og sikkert billigere hvis man køber store mængder.

kikaerter_2.jpg (11401 byte)

 

For at fiske med Kikærter skal man først gøre noget ved dem . start med at lade dem trække i vand evt. tilsat sødemiddel og smags stoffer natten over , derefter skal de koges ca. 10 minutter , lad dem køle helt af i lagen ,hæld lagen fra , så er det tid at pakke dem i poser enten til at fiske med eller for at fryse til senere brug .

Det er vigtigt at man koger alle typer agn der kan spire , fordi de udvikler et svagt giftstof underspiringen og hvis fiskene æder store mængder af agnen , kan de  blive syge hvilket jo ikke er meningen!

Forslag til andre typer agn :

Majs er helt sikkert en vinder og det synes Skallerne også.

Boilies i størrelsen 10-12 mm, forskellige typer Bønner , Peanuts , Fodermajs.

For at være lidt mere sikker på succes fodrede vi med et kilo om dagen nogle dage og allerede første dag, var der stor aktivitet på pladsen. Den gav kun 4 Suder selvom at der var bobler og hvirvler over alt , mørke runde rygfinner brød vandoverfladen igen og igen , men der skete ikke så meget på vores flåd , men lidt blev det da til . Men efter 4-5 dage tog Suderne Kikærterne hæmningsløst og fangsterne steg til 10 - 15 fisk for hver tur.

Kikærter-Bønner-Peanuts-fodermajs og Boilies  fiskes nemmest på et kort hair-rig , da det er en forholdsvis stor agn som man gerne vil fiske på en mindre krog  . 

hair-rig.jpg (6121 byte)                    boilienael.jpg (6533 byte)

Jeg ved godt at man kan klare sig med dåsemajs eller regnorm til enhver tid  men jeg kan godt lide at bruge andre typer agn af flere grunde , fx at en ny agn i mosen kan give nogle fisk som ikke vil æde majs eller at man slipper for at pille Skaller af krogen igen og igen.

tackel_1.jpg (11984 byte)

Jeg bruger et forholdsvis stort flåd som er afbalanceret korrekt både med bly og i dybden. Dvs. ca. 15 cm til krogen fra blyet som svæver lige akkurat over bunden. Fordelen ved at bruge et lidt større flåd er at det er nemmere at kaste præcis  og at det er ikke så følsomt over for vind . Skal der kastes langt kan man rigge det til som et glideflåd med en stopknude og perle . når suderen tager agnen kører flåddet afsted i et roligt tempo og så skal tilslaget falde inden den spytter agnen ud igen . Det er for øvrigt nøjagtig det samme tackel jeg bruger til Karper , her er alting bare lidt større og stærkere !

 

fanget_pae_kikaerte.jpg (23334 byte)Når man bruger Hair-rig sidder krogen altid perfekt. fanget_pae_kikaerte_2.jpg (13927 byte) suder.jpg (23148 byte)
suder_2,2.jpg (52268 byte)

Som man kan de her er Suderne  ikke helt i topform endnu efter legen.

suder_med_hak.jpg (31411 byte)

Uha for et hug i ryggen denne her har fået.

suder_nat.jpg (19168 byte)

Jeg synes at Suderen er en meget smuk fisk med de store  sorte runde finner.

grejbox.jpg (8654 byte)

Altid rod i grejkassen.

suder_pae_krogen.jpg (17875 byte)

 

et_gammelt_trae.jpg (23197 byte)Sommernatten synes både smuk og mystisk.
benny_venter.jpg (31443 byte)Benny venter tålmodigt. benny_med_fisk.jpg (31607 byte)Endelig er heldet med ham og snart er hans første suder på land ( så vi kan skåle ). suder_pae_krogen_2.jpg (13546 byte)

På vej til nettet.

aften_soe.jpg (14202 byte)
I løbet af natten er der stille perioder.

Her en fisk som huggede, under Karpefiskeri, egentlig lidt synd fordi det kan være pæne fisk der falder for det alt for kraftige Karpegrej.

Suder på 2.85