Isfiskeri efter Knude

 

Knude, Ferskvandskvabbe, Lota Lota.
 

Knuden eller ferskvandskvabben er en torskefisk beslægtet med langerne, som den ligner bortset fra den brogede farvetegning.

Størrelse: 4-6 år måler den ca 40 cm og 500 gr. Sjældent over 5-6kg og 70-80cm. Dansk rekord 4.025

Knuden er en typisk bundfisk der lever i søer og floder med køligt vand. Den forekommer også i svagt brakvand og den østlige Østersø.  Unge dyr holder til på lavere vand, mens de store Knuder søger dybt koldt vand.

Den er et udpræget natdyr og passiv om dagen. Vi har observeret at den hugger især mellem 1900 og 2100 i januar-februar.

Yngre Knuder spiser vår/døgnfluelarver - tanglopper - muslinger og snegle, mens de større Kvabber er glubske rovdyr som gerne æder småfisk og ådsler.

Knuden, Ferskvandskvabben er en typisk vinterleger. Legen finder sted i December til Marts ved 0.5 - 4˚c og på 2 til 50 meter dybde over hård bund. Vi har især været heldige på 7 meter på Furesøen.

   

Knudefiskeriet skulle være særligt godt ved streng frost og stjerneklar himmel og der har vi også haft gode resultater. Jeg har stået ude på Furesøen i 20graders frost, mens hele søen knagede og bragede, i det hele taget kom med de mest surrealistiske lyde pga. frosten og den ½ m is der udvidede sig. Under de forhold havde vi et super fiskeri efter knuder.

Grejet til knude: bør bære en del kraftigere end til Aborrefiskeri, det allerbedste er en medium stangtop som er ombygget til Isfiskeri, med et mindre multihjul monteret med 030 til 040 line, først og fremmet for at få god kontakt med agn og knude.


Tacklet: Her er der masser af muligheder for at variere sig, både paternoster og glidetackler virker fint. Men til aktivt fiskeri er et agnet blink rigtigt godt, gerne et rigtig stort skeblink og noget plastic tingeltangel på så det rigtig larmer, neden under det en tavs og en trekrog som agnes med et stykke skalle eller sild.

Agnet blink til Knude fiskes roligt med enkelte kraftige "dunk" mod bunden. Når knuden så tager agnen, venter man et øjeblik og giver derefter kontant tilslag.

Når Kvappen skal op gennem borehullet, er det en god ide med en "mini gaf",  da det eller kan blive en kølig fornøjelse at håndlande en livlig, men yderligt kroget knude under isen.

Forfodring: Da Knuden har en glimrende lugtesans og er nærmest altædene som sin fætter torsken, er det meget effektivt at forfodre dagen inden. For at fodre præcist og for at forhindre at fodringen bliver spredt med understrømmen, er der et trick til at få foderet ned til bunden i en fart. Tag en tom mælke karton og fyld den med moset/hakket fisk og kom nogle sten i, luk og put den i fryseren. Ved borehullet flår man naturligvis kartonen af den frosne foderblok, som så dumpes. Nu vil den langsomt afgive foder og duft over de næste mange timer.

Da det ofte er en tand koldere om natten, er det en god ting med færdiglavede tackler lige til at hægte på, så man ikke skal fingerere med at binde knuder osv. En pandelampe og en spidstang er også rart at have med. Glem ikke varme drikke og gå aldrig alene ud på isen om natten, går man igennem isen derude er der ingen der hverken ser eller hører det !! (se i øvrigt om sikkerhed på isen her)